De eikenprocessierups: een ware plaag voor Drenthe

eikenprocessierups in drenthe

Net als in vele andere provincies, kampt ook Drenthe met de plaag die Eikenprocessierups heet. Deze vervelende jeukrups zorgt voor overlast bij mens en dier en beïnvloedt menig straatbeeld. Eiken met nestspinsels van deze rupsen worden voorzien van een rood-wit lint met ‘Pas op eikenprocessierups’ door de gemeente om voorbijgangers op deze processierups te attenderen. Om vervolgens op een later moment door professionele boomverzorgers verwijderd te worden. 

Wat is een eikenprocessierups

De eikenprocessierups dankt zijn naam op de wijze waarop dit beestje naar voedsel zoekt. In een lange rij, in processie, gaan de rupsen namelijk samen op zoek naar jonge eikenbladeren. Wanneer zij klaar zijn met eten, trekken ze zich weer gezamenlijk terug in hun schuilplaats, een nestspinsel van vervelhuidjes, uitwerpselen en brandhaartjes. Het zijn de brandhaartjes die voor de problemen zorgen. Deze haartjes zijn namelijk pijlvormig met weerhaakjes, waardoor ze zich makkelijk vasthechten aan de huid, aan kleding of in luchtwegen. Bij contact scheiden ze een soort gif af en dat zorgt voor de gezondheidsproblemen bij mens en dier.

processierups bestrijden
Hoe kan ik de eikenprocessierups bestrijden in Drenthe?

Gezondheidsproblemen

De eikenprocessierups zorgt in Drenthe en in de rest van ons land voor gezondheidsproblemen. Zo zien we in de periode mei-juni veel mensen met jeukklachten, huiduitslag en rode bultjes op armen en benen bij de huisartsen verschijnen. Ook loopneuzen, kriebel in de keel, hoesten en moeite met slikken kunnen duiden op inademing van brandhaartjes. Daarnaast is het ook mogelijk dat de haartjes je ogen bereiken en zich daar vasthechten. Rode ontstoken ogen met veel irritatie zijn het gevolg. Het is het beste om in dat geval contact op te nemen met de huisarts. Ook dieren kunnen gezondheidsklachten krijgen door de eikenprocessierups. Niet alleen honden, maar ook katten of paarden dienen daarom beschermd te worden tegen deze vervelende rupsen.

Eikenprocessierups bestrijden

Al wanneer de eitjes net zijn uitgekomen, kunnen de eikenprocessierupsen bestreden worden. Deze preventieve bestrijding wordt op twee manieren uitgevoerd. Door een bacteriepreparaat te benevelen over de jonge eikenbladeren krijgen de jonge rupsen bij het eten van de bladeren de bacteriën binnen. Deze vormen giftige kristallen in de darmen van de rups en deze stopt daardoor met eten en zal binnen enkele dagen sterven. Een andere manier is de preventieve bestrijding met aaltjes. Deze vinden binnen enkele uren hun weg naar de rupsen, waar ze de eikenprocessierups van binnenuit opeten. De rups zal binnen enkele uren tot dagen sterven. De eikenprocessierups bestrijden in Drenthe kan ook door middel van wegzuigen van de nestspinsels en rupsen. Gehuld in beschermende kleding en met een speciale stofzuiger, wordt de boomverzorger naar de nestspinsels gebracht, waar deze vakkundig worden verwijderd. Dit is een efficiënte manier van bestrijden, die je graag aan de professional overlaat.