Kunstgras in de tuin: de voordelen

kunstgras gazon

Wil je graag een gazon in de tuin, maar heb je absoluut geen zin in onderhoudswerkzaamheden en ander gezeur? Dan is kunstgras een goede oplossing. Tegenwoordig is kunstgras nauwelijks meer van echt gras te onderscheiden. Het zorgt dus niet alleen voor een fraaie tuin, maar is vooral ook erg handig.

Waarom zou je kiezen voor kunstgras?

Kunstgras kent veel voordelen. Het is duurzamer dan echt gras, omdat het een stuk langer mooi blijft. Daarnaast is het ook makkelijk aan te leggen en eenvoudig qua onderhoud. Je hoeft kunstgras nooit te maaien, bemesten en besproeien. Van onkruid is ook geen sprake meer. Je geniet het hele jaar door van een fraai en verzorgd grasmatje, ook als het een koude winter of juist midden in een hittegolf is. En heb je hooikoorts of andere allergie├źn? Dan zul je daar met kunstgras ook geen last meer van hebben.

Weinig onderhoud

Voor veel mensen is het grootste voordeel van kunstgras dat het makkelijk qua onderhoud is. Zojuist hebben we al verteld dat taken zoals verticuteren, bemesten, maaien, besproeien en onkruid weghalen allemaal niet hoeft te gebeuren. Je bent er dus veel minder tijd aan kwijt. Ook is het met kunstgras geen probleem als je er een lange tijd een tuinset, speeltoestellen of een zwembad op legt. Kunstgras blijft namelijk net zo fier rechtop staan en hoef je af en toe slechts omhoog te borstelen met een bezem. Ook is kunstgras UV-bestendig en kan het tegen allerlei weersomstandigheden. De kleur blijft behouden en je geniet dus altijd van een groen gazon.

grasmaaien
Nooit meer grasmaaien

Andere voordelen

Kunstgras kun je makkelijk zelf aanleggen. Als je voor goede kwaliteit kiest, dan gaat het zo’n 10 – 25 jaar mee. Je hoeft dus voorlopig geen nieuw kunstgras meer te kopen als het er eenmaal ligt. Ook is kunstgras veilig voor kinderen en dieren om op te spelen. Qua soorten, maten en tinten valt er veel te kiezen, dus je kunt altijd een geschikt kunstgras gazon uitkiezen dat bij jouw tuin past.

Nadelen

Kunstgras is in prijs duurder dan normaal gras. Dit kan een nadeel zijn, maar eigenlijk moet je het eerder zien als een investering die zich op de lange termijn terugbetaalt. Kunstgras gaat namelijk veel langer mee dan echt gras, dus de kosten haal je er zo weer uit. Ook bespaar je met kunstgras uiteindelijk een hoop geld omdat je niet betaalt voor een grasmaaier, elektriciteit, mest en water. Helaas mis je wel de heerlijke geur van vers gemaaid gras, maar verder zitten er veel meer voordelen dan nadelen aan kunstgras. Daarom is het voor velen een waardig alternatief voor echt gras in de tuin.