Gazon maaien? Hier zijn 6 tips!

Gazon maaien

Als de zon weer begint te schijnen en het gras z’n kleur weer begint te krijgen, wordt het al gauw hoog tijd om het gazon weer eens wat aandacht te schenken. Als je een mooi gazon wil, is het belangrijk je gazon goed te verzorgen. Dit doe je bijvoorbeeld door het gras te maaien. Maar hoe zorg je nou voor een mooi gemaaid gazon? Hier zijn 6 tips. 

Neem een robotmaaier

Überhaupt geen tijd en/of zin om tijd in het gazon te stoppen? Laat je liever iets of iemand deze taak van je overnemen? Tegenwoordig heb je zogeheten robotmaaiers die de klus van je over kunnen nemen, zoals de Stihl robotmaaier. Een robotmaaier is een automatische maaier die het maaien van het gazon van je overneemt. Dat is dus erg gemakkelijk en een goede optie, vooral als je met grote gazon te maken hebt. 

Kies het juiste moment

Maai het gazon bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de middag of avond, wanneer de zon minder fel schijnt. Vermijd het maaien van het gazon op het heetst van de dag, omdat dit kan leiden tot uitdroging en stress van het gras.

Perfect gazon
Perfect gazon

Maai niet te kort

Stel de maaihoogte van de grasmaaier in op minstens 5 cm. Maai het gras niet te kort, omdat dit de wortels van het gras kan beschadigen en het gras kwetsbaar maakt voor ziektes en onkruid.

Maai regelmatig 

Maai het gazon regelmatig, bij voorkeur eens per week. Zo voorkom je dat het gras te hoog wordt en zorg je ervoor dat het gras gelijkmatig groeit. Ook scheelt dat je later niet met een hoop achterstallig werk te maken hebt.

Maai droog gras

Maai het gazon bij voorkeur wanneer het droog is. Nat gras is moeilijker te maaien en kan leiden tot verstopping van de grasmaaier. Zo heb je het klusje sneller geklaard en voorkom je gedoe met je grasmaaier.

Gebruik de juiste maaitechniek

De juiste maaitechniek kan nu net het verschil maken voor jouw gazon. Maai in rechte banen en overlap elke baan iets om een gelijkmatig maaibeeld te krijgen. Vermijd scherpe bochten en draaien, omdat dit het gras kan beschadigen. Dit is ook terug te zien als je van een afstand naar het gazon kijkt, en erg mooi is het niet. 

Verwijder het maaiafval

Het komt regelmatig voor dat men maaiafval op het gazon laat liggen. Het is echter belangrijk dat je na het maaien het maaiafval van het gazon haalt. Dit voorkomt dat het gras verstikt en stimuleert de groei van het gras. Met deze 6 tips kom je al een heel eind!