Zo kun je zelf aan de slag met het leggen van graszoden

graszoden

De vogeltjes gaan weer fluiten en het is weer tijd voor de lente! Dit is meteen de beste tijd om nieuwe graszoden aan te leggen. De beste tijd om graszoden te leggen is aan het einde van het groeiseizoen. Graszoden zijn simpel om neer te leggen. Ze komen kant-en-klaar aan. Je hoeft alleen maar je gras uit te rollen. Veel simpeler en minder tijdrovend dan je gras aan te leggen met graszaad. Hierin wordt verder uitgelegd welke stappen je het beste kunt ondernemen zodat ook jij verzekerd bent van een mooi gazon.

De voorbereiding

Als eerste begin je met het voorbereiden. Besluit als eerste op welke plaats je je graszoden wilt neerleggen. Je kunt het hele jaar door de graszoden leggen behalve in het vorstseizoen. Toch raden wij je sterk aan om ze te leggen aan het begin van het groeiseizoen. Dit seizoen is van maart tot en met oktober. Ook is het belangrijk dat je van tevoren weet hoeveel vierkante meter je nodig hebt als je de graszoden gaat laten bezorgen. Dit is te bepalen als je weet hoeveel vierkante meter je wilt neerleggen. Op deze manier is het gemakkelijker om te bepalen hoeveel graszoden je nodig hebt om zo je gazon mooi dicht te leggen.

Bereid de ondergrond voor

Het is ook belangrijk om de ondergrond goed voor te bereiden. Kijk goed naar de structuur van de grond. Kijk hierbij ook naar de voeding. En naar het egaliseren. Het egaliseren van de ondergrond waar jij je graszoden wilt leggen is erg belangrijk. Wals de grond aan en begin daarna lichtjes te harken. Met een waterpas kun je de grond egaliseren. Leg hem in de breedte van je gazon.

Leg de graszoden

Nu kun je de graszoden gaan neerleggen. Start hierbij op een plek die het meest logisch is. Je kunt niet lopen over graszoden die je net gelegd hebt. Je begint met het uitrollen van een lang stuk gras die recht is. Vervolgens rol je de andere matten strak tegen de vorige mat aan. Zo werk je per rij je gehele oppervlakte voor het gazon af. Als je aan de buitenkant een gehele grasmat plaatst wordt de zijkant van je gazon sterker. Als je klaar bent met een graszode te leggen zorg ervoor dat je deze goed aanstampt. Op deze manier maakt de graszode direct contact met de aarde. Als je zou willen kun je de kantjes bewerken met een kantafsteker.

gras
Een mooie grasmat

Wals het plat en snijd het in!

Waarschijnlijk zul je een paar graszoden moeten snijden. Dit kun je doen met een graszodensnijder. Ga tijdens het leggen van je grasmatten en nadat je ze hebt gelegd, er ook overheen met een wals. Doe dit in zowel de breedte als in de lengte. Hiermee zul je het maximale resultaat gaan halen. Controleer tijdens het walsen ook nog de plekken waar je hebt platgewalst. Nog een extra advies om mee te nemen is om je bestrating gelijk te vegen en om er de sproeier op te zetten. In de zomer kun je ook sproeien tijdens het werk dit is om uitdroging te voorkomen.

Hoe houd je je graszoden gezond nadat ze gelegd zijn?

Als je je graszoden hebt neergelegd is het belangrijk dat je je gazon daarna ook goed blijft onderhouden. Ongeveer twee weken nadat je je graszoden hebt neergelegd is het gras gegroeid en hoeft het gras geen dagelijkse sproeibeurt meer. Het gazon kun je, als je het beste resultaat wilt nog bemesten. Zorg er wel voor dat dit regelmatig gebeurt. Het is wel belangrijk om je gras regelmatig te voorzien van water. Vooral in de zomer is dit belangrijk.