Rabatdelen, wat zijn dat precies?

wat zijn rabatdelen

Rabat wordt doorgaans gebruikt voor de bekleding van houten gevels maar andere onderdelen van woningen kunnen ook aangepakt worden met rabatdelen. In de volgende alinea’s zal ik verder uitleggen wat deze rabatdelen nou precies inhouden, wat je er mee kan, welke soorten er zijn en waar je deze mooie delen het beste kunt halen.

Wat kan je met rabatdelen?

Deze delen worden over het algemeen gemaakt van verschillende soorten hardhout, dit verklaard de duurzaamheid ook. Deze houtenversies bieden goede bescherming tegen houtrot en schimmels na regenbuien en het water wat dan achterblijft. Dankzij de groef en aangepaste rand klikken de twee delen naadloos in elkaar waardoor er een overdekking ontstaat die beschermend werkt. Tegenwoordig zijn er ook kunststofplanken te koop, deze rabatdelen hebben een nog beter kliksysteem waardoor monteren nog sneller klaar is. Het nadeel van deze stof is dat het zijn water werende functie wel verliest.

rabatdelen kopen
Wat zijn rabatdelen en waar kan ik deze kopen?

Rabatdelen worden veelal gebruikt voor gevels zoals eerder al geschreven werd. Dit is echter niet de enige optie. Schuttingen worden ook steeds vaker gebouwd met gebruik van rabat. Het gebruik van dit soort bouwmaterialen geeft veel mensen een warm gevoel, het hout en de horizontale manier van leggen heeft nou eenmaal meer charme dan een huisje of schutting gemaakt van beton of stenen. Een goed voorbeeld hiervan is een Scandinavische sauna! Het goede hardhout gaat gemakkelijk 15 -20 jaar mee, is makkelijk te onderhouden, bij te werken en te beschilderen.

Soorten rabatdelen

Bij de zaak waar ik zelf mijn delen haal beschikt men over halfhouts, kantplanken, rabatdelen zwart, rhombusprofielen, vellingdelen, Zweeds rabat en blokhutprofielen. Natuurlijk zijn er nog meer soorten maar dit zijn wel de meest gangbare en kwalitatief beste soorten. Er zijn veel verschillende stijlen beschikbaar en voegen écht wat toe aan jouw tuin of huis!

Waar haal je de beste rabatdelen?

Nu het wat duidelijker is wat rabatdelen zijn, wat je er mee kunt en welke soorten er zijn wil ik de lezers van dit artikel graag een persoonlijke tip geven. Bij Woods & Colors kan men de perfecte rabatdelen aanschaffen tegen schappelijke prijzen en meer dan genoeg expertise! Ik hoop dat ik een van jullie hier mee verder help in jullie zoektocht naar dat perfect tuinhuisje of die prachtige schutting.