Klompen voor in huis

klompen

Alhoewel de klomp een lange geschiedenis heeft, die terug gaat tot in de middeleeuwen, zijn er in onze tijd ook nog genoeg mensen die klompen kopen. Hierbij moet je niet alleen denken aan de traditionele houten klomp, juist ook andere versies zijn populair. Denk maar aan de gigantische hype, die er enkele jaren geleden was rondom Crocs. Verder heb je de zogenaamde medische klompen, waar het ziekenhuispersoneel en andere verzorgende vaak op lopen. Deze zijn niet geheel van hout, maar gedeeltelijk van rubber, kunststof of leder.

Traditionele klompen

Er worden nog steeds ongeveer 3 miljoen paar traditionele klompen, per jaar gemaakt in Nederland. De meeste daarvan zijn souvenirs, die gekocht worden door toeristen van over de hele wereld, wanneer ze ons land bezoeken. Maar jij kent vast ook wel mensen in je omgeving die traditionele klompen kopen. Denk aan boeren, tuinders, marktkoopmannen of die ene oom die gewoon van nostalgie houdt. Klompen worden gemaakt van populieren of wilgen. Dit zijn bomen van een relatief zachte, maar sterke houtsoort. Je zult het wellicht niet verwachten, maar klompen zijn officieel aangemerkt, als een veiligheidsschoen met een CE-markering!

klompen
Klompen zijn ook populair als modieuze schoen.

Waarom klompen kopen?

Het is tijd om even stil te staan bij de reden waarom mensen klompen dragen. Het is namelijk niet voor niets dat de Sanita klomp nu nog steeds veel wordt gedragen. Een groot voordeel is het gemak van aan- en uittrekken. Ook zorgt de dikke stevige zool, en de stevige randen voor een goede ondersteuning van de rug, en zul je in het algemeen minder klachten krijgen, dan wanneer je hele dagen met gymschoenen loopt. Nog een rede is de goede ventilatie en het comfort bij alle temperaturen. Ook is het gebruik van klompen in ziekenhuizen populair vanwege de hygiëne, de klompen zijn namelijk gemakkelijk te reinigen.

Zijn er ook hippe klompen te koop?

Iedereen kent natuurlijk de originele klomp. Gemaakt van hout en geel geschilderd. Zie jij jezelf daar al mee door de winkelstraat lopen? Ik dacht het niet. Klompen op je werk dat kan natuurlijk altijd, maar wat dacht je van hippe, trendy klompen? Gewoon lekker gaan winkelen of online in een webshop een paar klompen kopen, is helemaal niet zo gek als je denkt. Deze klompen zien er dan ook, niet direct uit als de klompen die je in gedachten hebt, maar ze hebben één ding gemeen: de zool is van hout. Je zult echt versteld staan van de mogelijkheden, het comfort en de uitstraling van deze klompen.

Helemaal groen

Vanuit ecologisch, biologisch en economisch perspectief, is de klomp ook nog niet zo gek. Een populier bijvoorbeeld, groeit na aanplant in 15-20 jaar, uit tot een enorme volwassen boom. Een boom die bijdraagt aan het afvangen van fijnstof en het reduceren van CO2. Uit deze volwassen populier kunnen een heleboel klompen gemaakt worden, die je vervolgens jarenlang kunt dragen. Zijn je klompen eindelijk versleten, dan stop je ze gewoon in de kachel om je huis te verwarmen. Supermodern die klompen dus!