Tips voor de aanleg van een zwembad in je tuin

Het hebben van een zwembad in de tuin is voor veel mensen een droom die uitkomt. Een heerlijke verfrissende duik nemen in de zomer en eventueel schaatsen bij vriesweer in de winter. Toch schromen veel mensen om een zwembad in de tuin te plaatsen om allerlei redenen. Er zijn natuurlijk ook wel enkele zaken waar je aan moet denken, daarom hieronder enkele tips.

De kosten

De kosten van een zwembad doet veel mensen twijfelen om er één aan te leggen. Toch hoeft het niet perse heel duur te zijn, de prijzen variëren ongeveer tussen de € 1.000,- en de € 10.000,- en is afhankelijk van diverse factoren, zoals de grootte, het gebruikte materiaal en of je er wel of geen overkapping overheen laat plaatsen.

Trap

De overweging of je een trap in je zwembad laat aanleggen is ook afhankelijk van de diepte van het zwembad, maar kom je zelf niet zo handig uit het zwembad dan is het wel zo handig als er een trap aanwezig is. Ook voor kleine kinderen, kan een zwembadrand hoog zijn en is een trap een ideale oplossing.

Het onderhoud

Een heel belangrijke overweging om een zwembad in je tuin aan te laten leggen is het onderhoud. Zonder onderhoud zal het zwembad er binnen de kortste keren niet meer uitzien. Het is absoluut van belang om regelmatig met een bodemzuiger, de bodem van je zwembad te reinigen. Ook moet je regelmatig chloor aan je water toevoegen om bacteriën geen kans te geven en je zult regelmatig met een schepnetje in de weer moeten om bladeren en ongedierte uit je zwembad te vissen.

zwembad
Een zwembad in de tuin kan voor veel verfrissing zorgen.

Een overdekking

Om de hoeveelheid onderhoud zoveel mogelijk te beperken, dan is een overdekking een prima oplossing. Met een overdekking vallen er geen bladeren en ongedierte in je zwembad. Het is mogelijk om een dure luxe overkapping over je zwembad te laten plaatsen, maar als je het goedkoop wilt oplossen, gebruik dan een zeil. Een zeil is namelijk heel goedkoop, het is alleen wat meer werk om telkens nadat je gezwommen hebt, het zeil weer over het zwembad te leggen. Maar een zeil is wel effectief, omdat het het zwembad volledig afsluit, voor ongedierte en bladeren.