Gooi je dennenboom niet weg, plant deze in je tuin

Nog even en de kerstdagen zijn weer in zicht. En als de Sint het land uit is, kun jij al beginnen met je huis en tuin versieren met kerstdecoratie. En daar hoort een kerstboom natuurlijk ook bij. Als de feestdagen weer voorbij zijn, belanden deze boom op een grote hoop en worden ze vernietigd. Maar eigenlijk is dat een beetje zonde. Verzorg de spar goed in de periode dat deze bij jou in de huiskamer staat, plant deze op het juiste moment in de tuin en je zult zien dat de komende jaren de boom prachtig zal groeien in je tuin.

Verzorging van de kerstboom in je woning

Een dennenboom kopen kan heel eenvoudig online of bij een kweker of tuincentrum bij jou in de buurt. Zoek in ieder geval een exemplaar uit waar de kluit nog aan zit. Zo kan de spar makkelijk  water opnemen en de wortels laten groeien als deze na de feestdagen in je tuin wordt geplant. Heb je een geschikt exemplaar gevonden? Zet de kerstboom dan niet gelijk in de kamer neer. Het is namelijk een groot verschil als de spar ineens van de koude buitenlucht in een kamer wordt gezet waar de verwarming lekker hoog staat. Leg de spar ongeveer twee dagen in de berging of schuur, zodat de boom aan de verandering van temperatuur kan wennen.

Zoek daarna een mooi plekje uit voor de kerstboom (niet in de buurt van een warmtebron) en zet deze in een stevige pot met grond. De boom heeft nu een flinke dorst, dus geef deze twee liter water te drinken. Daarna is een halve liter water per dag voldoende om de spar mooi te houden.

Spar in de tuin planten

Als de feestdagen voorbij zijn, is het tijd om de kerstdecoratie in je huis weer op te ruimen en de kerstboom in de tuin te planten. Ook in dit geval is het weer belangrijk om de spar weer te laten wennen aan de temperatuurverschillen. Zet de boom dus (met pot en al) weer voor een paar dagen in de schuur of berging. Daarna kan je de spar in de tuin planten. Houd het weerbericht wel in de gaten; de spar in de tuin planten terwijl het vriest zal de boom geen goed doen.

Houd rekening met de buren

Vergeet niet dat de spar behoorlijk kan uitgroeien. Dit is heerlijk voor jou als je wat meer privacy wilt, maar andere mensen kunnen hier behoorlijk last van krijgen. Kies daarom een strategische plek uit in je tuin waar je de boom neer kunt zetten, zonder dat de buren hier hinder van ondervinden. Want het zou zonde zijn als zij elk jaar steeds minder zonlicht in de tuin hebben. Wil je de spar snoeien? De beste periode hiervoor zijn de maanden april en mei. Extra gereedschap hiervoor aanschaffen is niet nodig, dit kan gewoon met de heggeschaar.