Warmtevol genieten onder de veranda: Tuinkachel

Het is juni, de maand waarin de zomer start en dit gaat vaak gepaard met genieten in de tuin. Met soms dagen waarop het kwik de 30 graden passeert, kan het helaas in Nederland ‘s avonds nog akelig koud zijn. Voor wie toch graag ‘s avonds aangenaam onder de veranda wil genieten, is er de tuinkachel.

Tuinhaarden, vuurkorven en heaters

Tuinhaarden, vuurkorven en heaters zijn de afgelopen jaren erg populair geworden door de sfeer verhogende uitstraling en verkregen warmte. Ondanks de enorme populariteit, zijn deze producten niet ideaal voor onder een veranda. Bij de tuinhaarden en vuurkorven zit men met het rook dat onder de veranda blijft hangen en heaters zorgen wel voor de warmte, maar missen net dat beetje sfeer.

Tuinkachels, de ideale oplossing

Sfeer en warmte zijn met een tuinkachel ideaal te combineren, waarbij ook het aspect van het rook onder de veranda opgelost is. Bij een tuinkachel is er de mogelijkheid om er een rookkanaal op te plaatsen en door middel van een dakdoorvoer het rookkanaal boven de veranda uit te laten komen. Hierdoor heeft u geen last van de rook, maar wel een warmtebron die tevens voor sfeer zorgt.

Wat te stoken in mijn tuinkachel?

Het aanschaffen van een tuinkachel en installeren is één, maar het juiste haardhout stoken is twee. Door op de juiste manier te stoken, verkrijgt u meer warmte en heeft u geen last van spattende vonken of extreme rookvorming. Het soort hout en de kwaliteit spelen hierbij een grote rol. Voor een tuinkachel wordt vaak gebruik gemaakt van berkenhout bij de kleinere modellen en essenhout voor de wat grotere.

Berkenhout of essenhout

Waarom berken- en essenhout? Beide soorten haardhout zijn in principe gemakkelijk aan te maken, hebben een zeer mooi vlammenspel en branden erg rustig. De ontbranding is redelijk snel, waardoor er snel warmte vrijkomt en u hier direct van kan genieten. Het is belangrijk dat het berkenhout of essenhout goed droog is, waarbij een vochtigheidspercentage van circa 20% ideaal is, zodat u er het meeste profijt van heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *