Waar moet je op letten bij het kiezen van tuinplanten?

tuinplanten kiezen

Het voorjaar komt er weer aan, het moment waarop veel mensen aan de slag gaan in de tuin. Het veranderen van de tuin betekent vaak dat er ook wat nieuwe planten uitgekozen gaan worden. Bij het kiezen van planten moet verder gekeken worden dan alleen hoe de plant eruit ziet. Maar wat zijn eigenlijk belangrijke zaken om op te letten?

Plek van de plant

Allereerst is de plek waar de plant komt te staan belangrijk voordat je tuinplanten gaat kiezen. Sommige planten staan bijvoorbeeld graag in de zon, terwijl anderen hier juist heel slecht tegen kunnen. Waar de plant het best geplaatst kan worden, wordt vaak vermeld.

Hoe groot wordt de plant?

Dat schattige plantje wat je hebt zien staan bij het tuincentrum past misschien heel mooi in de tuin. Is dat nog steeds zo als de plant is uitgegroeid? Sommige planten worden heel klein aangeboden maar kunnen binnen enkele jaren flink groeien. Let hier op bij de keuze van de plant! Goede groeiers kunnen binnen enkele jaren van 30 cm naar een hoogte van 2 meter groeien.

Plantenvoeding

Voedingsstoffen zijn niet alleen nodig om te blijven leven, maar ook voor de groei van de plant. Bij onvoldoende voedingsstoffen zal de plant haar levendige kleuren verliezen en vatbaar worden voor ziektes. Zeker bij nieuwe planten is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen aan te bieden. Zo kunnen de wortels zich goed ontwikkelen, deze wortels vormen uiteindelijk toch de basis van de plan. Kies de plek van de plant en graaf net wat verder uit dan de grootte van de kluit. In deze extra ruimte kan dan bemeste tuinaarde of plantenvoeding geplaatst worden.

Tuinplanten
Tuinplanten in je tuin zetten

Heb jij groene vingers?

Bij de keuze van de plant is het ook goed om te kijken of jij groene vingers hebt, of juist liever zo onderhoudsvriendelijk tuiniert. Allereerst is het handig om te kijken naar of- en hoe vaak de plant gesnoeid moet worden. Snoeien kan zeker bij hoge planten een flinke klus worden, zeker omdat ook al het snoeiafval opgeruimd moet worden.

Daarnaast scheelt het een hoop werk wanneer gekozen wordt voor groenblijvende planten. Planten die groen blijven verliezen namelijk geen blad, waardoor er veel minder geveegd of geharkt hoeft te worden. Een ander voordeeltje van deze groenblijvers is dat de tuin er in de winter niet zo kaal uit zal zien.