Opsluitbanden als mooie begrenzing van tuin of terras

opsluitbanden

Deze banden zorgen voor een goede begrenzing van tuin en terras en voorkomen verzakkingen van bestratingen of een grindpad. Opsluitbanden worden in een gleuf gelegd en 1cm dieper gelegd dan het terras zelf om zo begrenzing te vormen. Soms kan aarde of beplanting in de tuin de opsluiting beschutten zodat de banden niet zichtbaar zijn. Daarbij voorkomen ze ook dat wortels van bomen of planten doorgroeien onder een tegel of grindpad. Een pad of terras kan met opsluiting mooi worden afgewerkt en dus mooi binnen het kader vallen.

Het plaatsen van opsluitbanden

Bepaal eerst goed de plaatsen waar de banden gelegd moeten worden. Maak eventueel een ontwerp van de tuin met aanwijspunten. Daarbij moet worden bepaald hoe diep de banden kunnen worden gelegd door bijvoorbeeld te kijken of er geen wortels van bomen en plante in de weg liggen. Bij de tekening kunnen contouren worden geplaatst en in de tuin kunnen deze worden vormgegeven met paaltjes om de plaatsen te bepalen. De voorkeur is 1 tot 2 cm onder de dorpel de stenen qua hoogte te plaatsen. Zorg voor goede waterafvoer zodat water nog wel makkelijk schuin weg kan lopen en niet op het terras in een kuiltje blijft liggen. Hiervoor kan een hellingsgevel worden gelegd om het water op te vangen en af te voeren. Vervolgens wordt er een gleuf gegraven diep genoeg om de banden in te plaatsen aan zijden van waar het terras moet komen. Wel goed opletten dat de banden 1cm lager dan de stenen van het terras moeten komen te liggen. Check het zandbed en afschot hoogte als de banden zijn geplaatst en controleer ook of alles waterpas is zodat het terras kan worden gelegd.

opsluitbanden in tuin
Opsluitbanden in de tuin plaatsen als begrenzing

Soorten opsluitingen

Opsluitingen zijn in veel kleurtinten te krijgen zoals zwart, grijs en zelfs van wit gesteente. Als ze zichtbaar zijn is het wel het mooiste dat ze een eenheid met het terras vormen. Ook kunnen opsluitbanden als aangrenzen voor een vijver dienen. De afmetingen moeten goed worden bepaald en eventueel moeten ze met een steenzaag op maat worden gemaakt. Zo zijn ze zowel in beton als natuursteen verkrijgbaar en zijn ook goed voor sierbestrating te gebruiken. Ze bieden genoeg steun zodat er geen verzakkingen in de tuin plaats vinden en gaan onkruid tegen tussen de kieren van het terras en aangrenzing van de tuin. Ze kunnen overal worden geplaatst.