Tips voor het aanleggen van een zwembad in je tuin

Veel mensen denken dat een zwembad in je tuin laten aanleggen niet haalbaar is. Toch is het mogelijk om de droom van een eigen zwembad in je tuin uit te laten komen. Niets is lekkerder om in de zomer baantjes te trekken in je eigen zwembad in je tuin en in de winter erop te schaatsen. Er zijn best nog wel wat zaken om rekening mee te houden wanneer je een zwembad in je tuin wilt plaatsen. Daarom geven we je hierbij enkele tips.

Hoeveel kost een zwembad?
Er is niet direct een prijs aan te geven hoeveel een zwembad kost. Dit komt omdat een zwembad in allerlei maten en soorten te bouwen is. Gemiddeld zal een zwembad tussen de duizend en de tienduizend euro kosten. Maar de prijs is afhankelijk van het gebruikte materiaal, de afmetingen van je zwembad en of je er een overkapping over wilt hebben.

Een trap
Je moet bij het aanleggen van een zwembad ook nadenken of je een trapje in het zwembad wilt. Een trapje is bijvoorbeeld handig als je kleine kinderen hebt. De kinderen kunnen dan gemakkelijker in en uit het zwembad klauteren. Ook voor ouderen die moeilijk ter been zijn, is een trapje in je zwembad heel handig.

Het onderhoud van een zwembad
Het klinkt heel mooi om een eigen zwembad in je eigen tuin te hebben, maar houd er wel rekening mee dat een zwembad ook veel onderhoud vergt. Als je je zwembad niet onderhoudt, dan is je zwembad in een mum van tijd onherkenbaar veranderd. Je zwembad zit dan snel onder de modder en vuil. Je moet dus zeker regelmatig je zwembad reinigen, zoals de bodem van het zwembad schoonhouden met een bodemzuiger. De herfst is een jaargetijde waarin de bladeren van de bomen vallen. Je moet dan ook bijna dagelijks met een schepnetje je zwembad ontdoen van de nodige bladeren en ongedierte. Ook moet je het water in je zwembad regelmatig voorzien van chloor om schadelijke bacteri├źn in het water te doden.

Een zwembad met een overkapping
Wil je voorkomen dat je zwembad vrij blijft van bladeren en ongedierte dan kan het handig zijn om een overkapping over je zwembad te laten bouwen. Op deze manier kun je je zwembad veel langer schoon houden. Heb je voldoende budget, dan kun je ervoor kiezen om je gehele zwembad te laten overdekken. Maar een goedkopere en net zo effectieve oplossing is het gebruik van een zeil. Een zeil over je zwembad vergt wel wat meer werk, maar het grote voordeel is dat het een heel goedkope oplossing is. En wanneer je zwembad volledig met een zeil is overdekt heb je wel optimale bescherming tegen vallende bladeren en ongedierte.