Hoe overleeft mijn tuin de winter?

tuin in de winter

Nu de zomer voorbij is, kunnen alle kussens en kleedjes weer van de tuinstoelen af. De tuin is nog in zomerse sferen, maar je weet dat regen, wind en kou snel het weerbeeld zullen domineren. Om de kou voor te zijn en de tuin in winterse sferen veranderd, kun je je tuin beschermen met de volgende tips.

Op tijd je terrasmeubels opruimen
Om er van de volgende zomer weer van te genieten is het verstandig om je terrasmeubels op tijd op te ruimen of te beschermen. Beschadiging door vorst of blijvende regenval kunnen de duurzaamheid van je meubelen verkorten. Door een tuinhoes of je terras in de schuur te zetten voorkom je schade.

Bescherm planten gevoelig zijn voor kou
Veel planten hebben steun nodig tijdens de winter. Dit kun je eenvoudig doen door ze in te pakken met jute, plantensteun en droge bladeren en/of stro. Groenblijvende planten kun je afdekken met een vliesdoek dat licht- en luchtdoorlatend is. Met een overwinteringskas blijven je planten droog en op temperatuur.

wintertuin
Hoe overleeft jouw tuin de winter?

Maak van je tuin een beestenboel
Verdorde planten en afgevallen bladeren kun je met de bezem in de hoeken van je tuin vegen. Naast een natuurlijke isolatie voor de bodem zorgen ze ook voor de beestjes die in de winter moeten overleven. Versnipperde bladeren worden omgezet in compost, wat weer voedsel is voor de dieren. Een gezonde wintertuin gedijt met wilde dieren die je tuin op een natuurlijke manier onderhouden. Win/win situatie dus.

Gazon en vijver
Je gazon komt de winter goed door als er voldoende licht is. Haal de bladeren van het gazon en laat sneeuw ongemoeid. Loop zo weinig mogelijk op het gazon.
Een ijsvrij houder met luchtpomp zorgt ervoor dat er geen giftige gassen in de vijver ontstaan door het rottingsproces van afgestorven planten. Door de houder kunnen de gassen via het wak ontsnappen. Vissen en andere vijverdiertjes kunnen de winter doorkomen doordat er voldoende zuurstof in het water komt.