Ongedierte bestrijden: hoe doe je dat?

Ongedierte bestrijden

Ongedierte bestrijden: hoe doe je dat?

Ongedierte is een last waar veel huishoudens wel eens mee te maken krijgen. Soms is het een tijdelijke plaag die weer net zo snel vertrekt als het kwam, maar ongedierte kan heel hardnekkig zijn. Overlast wordt vaak veroorzaakt door insecten, knaagdieren en vogels. Om van deze overlast af te komen is een systematische bestrijding nodig, omdat je er zeker van wilt zijn dat er geen ongedierte achterblijft die op termijn weer nieuwe overlast veroorzaken. Er zijn verschillende manieren om van ongedierte af te komen, je leest hier welke manieren dat zijn.

Waarom heb ik er last van?

Veel ongedierte komt af op voedsel. De dingen die wij eten bevatten vaak voedingsstoffen die verschillende insecten en dieren nodig hebben. Eten of restjes van eten die niet goed worden opgeborgen zorgen vaak voor een invasie aan dieren die vervolgens niet meer weggaan. Insecten komen vaak op specifiekere dingen af. Denk aan papier, hout, vochtige plekken, planten en kleding. U kunt niet altijd voorkomen dat ongedierte de weg naar uw huis of tuin weet te vinden. Als ze er eenmaal zitten, gaan ze zelden uit eigen beweging weer weg.

Ongedierte in de tuin
Ongedierte in de tuin kan ook erg vervelend zijn

Hoe kom ik van ongedierte af?

Van ongedierte afkomen is een taak die je lang niet altijd zelf uit kunt voeren. In sommige gevallen, als overlast nog geen extreme vormen heeft aangenomen, kan je met de juiste middelen een einde maken aan ongedierte. Denk aan muizenvallen, muizengif, mierenlokdoosjes en vogelverschrikkers. Dit soort middelen zijn overal te koop en werken vaak prima bij beginnende overlast. De morele dilemma’s die met sommige giftige of gewelddadige methoden gepaard gaan zijn voor velen een reden om ongedierte te bestrijden op een diervriendelijke manier. Bij aanhoudende of extreme overlast kan je het best een professionele bestrijder van ongedierte inschakelen. Deze heeft ervaring met het verwijderen van ongedierte en kan u ook adviseren om overlast in de toekomst te voorkomen. Sommige dieren zijn redelijk makkelijk om zelf te verjagen. Denk aan mierenlokdoosjes om van mieren af te komen of vliegenvangers om vliegende insecten te vangen die overlast veroorzaken. Bij andere plagen is zelf bestrijden niet effectief. Bij een vlooienplaag kun je bijvoorbeeld het beste een professionele bestrijder inschakelen om de bedwantsen in uw tuin te bestrijden.

Zorg dat het wegblijft

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor overlast van ongedierte. Hoewel het verwijderen van ongedierte vaak wel mogelijk is, kost het u geld, frustratie en veel tijd. Het voorkomen van overlast kost u meestal wel wat tijd en misschien wat geld. Maar het bespaart u in ieder geval veel frustratie en u bent altijd goedkoper uit.