De laurier als haag in je tuin

De laurier heb je in vele verschillende soorten en maten. De laurier is bekend om zijn volle Regent verschijning (veel blad) en zijn eigenschap dat hij in de winter wintergroen blijft. Er wordt naast de conifeer en de beukenhaag vaak gekozen voor de laurier als zaaien haag. Velen kennen de laurier als een grote struik die snel groeit veel privacy geeft en groen is. Toch zijn er diverse soorten binnen de laurier soort die betreft eigenschappen sterk afwijken. Zo zijn er soorten met bloemen, maar ook soorten met totaal ander blad. Daarnaast wordt de ene heel breed en de ander kan je rustig smal opsnoeien zonder verlies van dichtheid (dus nog steeds privacy gevend).

Ik behandel hier 6 bekende soorten:

  • Laurier caucasica
  • Laurier Etna
  • Laurier herbergii
  • Laurier Otto Luyken
  • Laurier Rotundifolia
  • Portugese laurier

Portugese laurier (Prunus lusitanica Angustifolia)

Betreft de Portugese laurier (Prunus lusitanica Angustifolia) wijkt deze het meest af van de andere 5 soorten. De Portugese laurier heeft een veel kleiner blad en is donkergroen. Daarom oogt deze haag veel eleganter en luxer. Het is een ideale haag voor een relatief kleine tuin, waarbij je bewust gaat voor een groene erfafscheiding die niet te veel ruimte in beslag moet nemen. Hij blijft wintergroen, dus privacy gegarandeerd.

De laurier Caucasica (Prunus laurocerasus Caucasica)

Betreft de Laurier Caucasica (Prunus Laurocerasus Caucasica) en de Rotundifolia (Prunus laurocerasus Rotundifolia) zijn dit soorten die je het meest tegenkomt bij een woning. De laurier Caucasica geeft witte bloemen in het voorjaar. Hij kan ca. 3 meter hoog worden zonder dat ze dan hun vorm verliezen. De laurier Rotundifolia is een bekende soort, omdat deze snel groeit en breed kan worden. Hierdoor heb je snel veel groen in je tuin en is ook border vullend. Dus als erfafscheiding geschikt, echter hierbij moet je wel rekening houden het feit dat de haag breed kan worden. Uiteraard kan je de laurier terugsnoeien, maar sommige laurieren hebben als eigenschap dat ze de breedte nodig zijn om op het mooiste te verschijnen.

De laurier Etna (prunus laurocerasus Etna)

De laurier Etna (prunus laurocerasus Etna) heeft in tegenstelling tot de Rotundifolia meer een compacte groei. Je kan hem als haag planten maar staat ook mooi als solitaire plant in de tuin. Deze plant wordt ca. 1,5 meter hoog. De laurier Etna wordt ca. 0,8 meter breed.

De laurier Herbergii (prunus laurocerasus Herbergii)

De laurier Herbergii (Prunus laurocerasus Herbergii) is een plant die witte bloemen krijgt. Wil je een lage tot middelhoge haag dan is dit een ideale plant. De plant is compact en heeft smalle bladeren met een donkergroene kleur. De haag heeft als positieve eigenschap dat hij makkelijk te snoeien is.

De laurier Otto luyken

De laurier Otto luyken is een kleine laurier en wordt maximaal 1,25 meter. Hij is erg compact net als de Etna en de Herbergii. Deze laurier heeft mooie bloemen in het voorjaar en is ook sterk geurend. Insecten en vlinders zoeken deze plant nogal eens op. Als haag is deze plant ook te planten, echter er een hele strakke haag van maken zou zonde zijn. Hagen tot 1 meter hoog is prima, je kan hem dan enigszins in vorm houden en genieten van de bloemen die hij heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *