Tuininrichting - en onderhoud

Help! Ik heb last van vlooien in mijn tuin

Vlooien in de tuin

Heb je last van vlooien in de tuin? Vlooien houden van schaduw en komen dus graag op tuinen af met veel bomen, begroeiing en dode bladeren. Veel mensen weten niet dat vlooien heel lang kunnen overleven zonder drager. Hierdoor kan je tuin een lange tijd onveilig zijn voor mensen en dieren. Je leest hier wat je tegen vlooien in de tuin kunt doen.

Vlooien gaan toch dood zonder drager?

Velen denken dat vlooien niet lang leven en helemaal snel verdwijnen als er geen drager is om zich van te voeden. Dat verhaal ligt echter een stuk genuanceerder, want het is slechts gedeeltelijk waar. Vlooien leven maar enkele weken, de eitjes die ze leggen komen binnen tien dagen uit en de larven verpoppen na vijf tot tien dagen. Wanneer een vlo in een pop zit kan deze echter zeer lang overleven. Een vlo kan namelijk wel twee jaar overleven in zo’n pop. Wanneer een drager langs de cocon loopt komt de vlo er in een fractie van een seconde uit en springt deze op de passant.

Huisdier vlooien
Huisdieren ervaren veel last van vlooien

Vlooien bestrijden

Vlooien houden niet van cederhout, een goede manier om vlooien te verdrijven is dus het strooien van snippers van cederhout. Je kunt je huisdieren behandelen met shampoo die helpt tegen vlooien om ervoor te zorgen dat deze in ieder geval geen of nauwelijks last hebben van de vlooien. Diatomeeën aarde over u gazon verspreiden is ook effectief in het bestrijden van vlooien. Bij een vlooienplaag kun je het beste een professionele bestrijder inschakelen om de vlooien in uw tuin te bestrijden.

Houd je tuin schoon

De beste manier om je tuin vrij van vlooien te houden is het verwijderen van natuurlijke rommel. Verwijder het gras na het maaien en haal regelmatig dode bladeren weg. Laat bosjes en heggen niet te vrij groeien, maar snoei deze om zo min mogelijk schaduw over te houden. Laat uw katten en honden niet rondzwerven, of controleer de vacht om zeker te zijn dat uw huisdieren geen vlooien dragen.